Vi er så heldige at vi har en gødningsberegner her på siden. Eller, held er det nu ikke. Det er hårdt arbejde udført af en sød Inder jeg hyrede til at lave beregneren.
Beregneren er lavet efter mine foreskrifter, mine formularer, og min erfaring.
Beregneren er i sig selv nem at bruge, man udfylder de forskellige felter, og klikker beregn. Det er jo nemt.1. Du starter selvfølgelig med at taste størrelsen på dit akvarium ind. Det med at fraregne bundlag osv. bestemmer du selvfølgelig selv, men personligt har jeg aldrig selv taget denne faktor med, den er heller ikke mere en teoretisk, da det er rigtig svært at beregne præcist. Ingen grund til at besværliggøre mere end højst nødvendigt.

2. Du vælger  hvor mange gange ugentligt du vil dosere, dette påvirker hvor meget gødning der skal blandes op. Jo flere gange du doserer pr. uge, jo mindre gødning skal du blande op. Jeg anbefaler 3 gange ugentligt for mikro, og det samme for makro. Meget gerne forskudt henover hele ugen.

3. Hvor stor en portion vil du blande? normalt laver man 500-1000ml, men det er selvfølgelig op til dig. Jo større portioner du laver, jo længere tid går der før du kan justere ind, hvis det viser sig nødvendigt. Med mindre du selvfølgelig blot smider det gamle væk. Anbefalet er 500ml. Så går der ikke så lang tid mellem hver gang du skal blande, og du kan nemmere løbende justere.

4. Dosering pr. gang. Hvor mange mililiter vil du dosere pr. gang? Anbefalet er 25ml indtil du finder en opskrift der passer perfekt til dig, så kan du forstærke blandingen, og dosere mindre.

5. Her får du blot information. Tallet angiver hvor mange doseringer der er til.


beregner_001

1. Her vælger du hvilken type mikronæring beregningen skal baseres på. Standard er Aquaferti R+, hvilket svarer til Rexolin apn.

Derudover indtaster du de ppm værdier du ønsker. De tal der står i felterne, er grundlæggende tal, og anbefalet til en 'allround' gødning. Tallene er baseret på et EI princip, dvs. tankegangen at planterne ikke skal løbe tør på noget tidspunkt. Dog er tallene sat lavere end standard EI. Det er svært at give nogle mere præcise tal for netop dit akvarium, da det skal baseres på væksthastigheder, lys, CO2 og lidt erfaring. Tallene herunder kan fint bruges til at starte med.


beregner_003


1. Hvis du ønsker at beregne din mikronæring med jern mængden i dit vandhanevand, kan du gøre det her, ved at aktivere feltet. Dette er kun for eksperter der ved hvad de laver, og ikke noget jeg forventer mange får brug for. Det vil påvirke alle andre mikrostoffer også. Dog kan man bruge feltet til udregning af tilsætning af Jern chelat.

Du kan vælge at indtaste vandværksværdier i felterne, men er ikke en nødvendighed for beregningen. Med mindre du har nogle virkeligt grelle tal i din vandværksrapport, behøver du ikke bekymre dig om at taste vandværksværdier ind. Igen, der er ingen grund til at overkomplisere, og tilsætter du gødning efter f.eks. EI princippet, så vil du ikke opleve mangler, og et evt. overskud vil alligevel blive fjernet ved det ugentlige vandskifte. Lad os holde tingene simple!

beregner_004


1. her får du procent indholdet af jern i den mikrogødning du har valgt. Tallet her skifter, hvis du ændrer mikrotypen i dropdown menuen med mikronæringstyper.

Resten af boksen indeholder information om de procenter der bruges til udregning af mængden af det stof der skal opblandes. Disse tal vil  ikke ændres, og er ment som en information, til de folk der finder det interessant.

beregner_005


1. Du kan vælge at gemme beregningen. Den vil så ligge i en database, og være tilknyttet dig. Du kan tilgå gemte beregninger via menuen i toppen af siden, under Akvapædi, og derefter Beregningshistorik. På denne måde kan du holde styr på dine forskellige akvarier & deres gødningsberegninger.

2. I denne boks får du præsenteret det antal gram du skal dosere pr. dosering. Dette kan du bruge, hvis du ikke ønkser at blande de forskellige stoffer op i vand, men hellere vil tørdosere.

3. Disse tal er de tal du skal bruge for at lave den blanding der skal blandes op i den mængde vand du har angivet. Læg mærke til at du ikke får et tal for mikronæring. Dette er fordi det er antaget at du laver blandingen efter standard opskriften 8 gram til 500ml vand. Du får dog angivet hvor mange ml mikronæring du skal dosere. Dette står i boksen til venstre, under tørdosering.

4.  Disse 2 knapper gør som der står. 'Beregn' laver udregningen ud fra de tal du har tastet ind, 'Nulstil' nulstiller, og du kan indtaste forfra.

5. En vigtig vigtig funktion. Direkte bestilling af nyt gødning, når og hvis du er ved at løbe tør.


beregner_006

Det var en kort introduktion, og gennemgang af gødningsberegneren. håber det har givet indsigt i hvordan beregneren skal bruges.