Det kan være lidt en jungle.. Det at skulle anskaffe sig et CO2 anlæg.
Tit står man og aner ikke hvilke dele man skal bruge, og butikkerne i dag er tit ikke den store hjælp.
Heldigvis kan du her få en udførlig guide til hvilke dele du skal bruge, og hvilke dele man kan vælge at udelade.


Du skal bruge;

co21
En CO2 flaske.
En CO2 flaske er nok den vigtigste del af sættet.
En CO2 flaske er for det meste lavet af stål eller aluminium. Dog ses Aluminium ikke normalt i handlen.
Flasken købes enten hos dyrehandleren, eller hos en lokal svejsemand, eller også kan du kigge i diverse brugtmarkeder.
Eneste du skal huske er at det ikke må være med stigrør, eller iblandet Argon eller
andet. Køber man en svejseflaske, skal man lige holde øje med at der ikke er iblandet diverse andre gasser til svejseformål. Dette står dog angivet på flasken, så et hurtigt kig skulle give svar.

Der findes to forskellige typer CO2-flasker: Henholdsvis uden og med stigrør. Stigrøret går ned til bunden af flasken, hvorved der presses flydende CO2 ud, når man lukker godt op for ventilen.
Ønsker man at aftappe CO2 i gasform, anvendes normalt typen uden stigrør.
Ønsker man at lave kulsyresne med en retvendt gasflaske, anvendes typen med stigrør.

Man kender forskel på de to typer ved at trykflasker med stigrør har en markering i blå farve på flaskens skulder.

Dyrehandlere sælger små flasker, svejseleverandøren fører sikkert kun 6 & 10kg flasker.
Aller bedste bud er gulggratis.dk eller dba.dk. Her kan du finde brugte svejseflasker til langt under 1000kr.

Det vil aldrig kunne betale sig at handle hos dyrehandleren af flere grunde. For det første er flaskerne mindre. Plus butikkerne har sjældent bytteflasker til at ligge.. dvs. når det nu kører super i dit akvarium, masser af vækst osv. og du så løber tør for CO2..

Ja normalt, hvis man kan skifte flasken ret hurtigt, så betyder det ikke noget. Man kan slukke for lyset, tage ud og få byttet sin flaske, hjem igen, sæt det hele til, og tænde lyset. Men kan du nu ikke få byttet din flaske med det samme... Den skal måske først sendes ind til ombytning... Ja så går der tid.. tid hvor planterne ikke får den CO2 de er vant til, kører du med lyset tændt, vil du højst sandsynligt være vidne til en større katastrofe i akvariet.
Så det er vigtigt at have konstant CO2 tilførsel. Har du en svejseflaske, kan du nemt køre til den lokale smed, smedeforretning, gasforhandler eller lignende og få byttet flasken i løbet af 5 minutter, og vupti, så kører det hele igen.
En 6Kg CO2 flaske kan du få byttet hos f.eks. Metro, LMG, din lokale svejsemester, eventuelt det lokale øl depot, brandstationen, eller andre lignende steder.
co2-regulatorEn trykreducer. Denne skal påskrues flasken du lige har købt. Denne bruges til at stille arbejdstrykket med. CO2 findes i flasken i flydende tilstand, og er under et meget kraftigt tryk for at holde det flydende.
Trykreduceren bestemmer hvor meget CO2 der lukkes ud i akvariet. Den skal finjusteres, når du tilslutter den første gang, og dette kan tage lidt tid. Specielt hvis du kører uden pH controller.
Denne vil koste dig en 500 kr. seddel, og de er godt givet ud. Køb ikke en CO2 regulator for billigt, og slet ikke en regulator fra et svejseanlæg.
Den kan simpelthen ikke stilles så fint at det kan bruges i et akvarium.
Tunze, Dupla, Milwaukee og Aquamedic kan anbefales, og kan købes mange steder.


aqua-medic_co2-hose1


CO2 fast slange. Grunden til at du ikke skal bruge almindelig luftslange, er at det ikke er tæt nok til CO2. Du skal købe en slange der er godkendt til CO2. Det kan købes mange steder, så det er ikke noget problem. Køb det der nu findes der hvor du handler dine andre CO2 dele. Silikone slange kan også bruges.


reaktor
CO2 Reaktor. Denne er ganske vigtig, da det er denne der opløser CO2 i dit akvarium. Der findes et hav af udvalg fra lige så mange firmaer. Dog kan reaktoren på billedet anbefales. Den afbillede sælges af firmaet Aquamas.de i Tyskland.
Der findes et hav af andre metoder til at opløse CO2, men den bredest anvendelige er reaktoren. Den monteres udenfor akvariet, og alt efter hvilken man vælger, kan den klare at opløse store mængder jvf. behovet i et stort akvarium.
Reaktoren monteres på en spandpumpe, så spandpumpen trykker vand ind igennem reaktoren. Husk at CO2'en vil forsøge at stige opad, så slangerne skal monteres så vandet bliver presset ned af.
Husk også at en reaktor tager en hel del af trykket på din spandpumpe, så husk at overdimensioner din spandpumpe, hvis du alligevel skal købe ny. Det er nemmere at skrue ned for trykket, end op.


ventilTilbageløbsventil. En ofte overset komponent, men meget vigtig. Denne lille sag sørger for at der ikke sker uheld med tilbageløb fra reaktoren og akvariet. Hvis uheldet er ude, kan vandet fra reaktoren godt finde vej tilbage gennem CO2 slangen, og derved skade trykreduceren, og går det helt galt, kan der opstå lækage, og vand på gulvet, især ikke hele akvariet, er aldrig et hit. En tilbageløbsventil koster dig under 50 kr. og kan redde mange ting.. også dit ægteskab.


Når du har disse 5 ting, så er du faktisk parat til at komme igang med CO2. Der er et par andre ting der er rare at have, men ikke livsnødvendige.Valgfri komponenter:

bubble_counter
Bobletæller.
En bobletæller bruges til flere ting. Man bruger den til at holde øje med om der rent faktisk er flow igennem systemet. En bobletæller er placeret lige før reaktoren, og man kan, via den, se om der kommer CO2 ind i reaktoren. Man kan også bruge den til at få en ide om hvor meget CO2 der bliver tilført systemet. Den er ikke strengt nødvendig, men en god hjælper, specielt når man ikke bruger pH controller. Bobletælleren sidder efter tilbageløbsventilen, da der hele tiden skal stå vand i bobletælleren for at den virker.magnetventilco2_45421

Magnetventil. Denne lille sag gør det muligt for dig at slukke for CO2 om natten. Planterne bruger ingen CO2 om natten, så det er egentligt bare spild. Denne koster ca. 250kr. og pengene er godt givet ud. Jeg kan anbefale Aquamedic's model til prisen, og de dyrere mærker fra Tunze & papillon.


7167801pH-Styringsenhed. En pH controller, som det også kaldes, gør arbejdet for dig. Det vil sige, det den gør er at holde pH niveauet på et 'af dig bestemt' niveau.
CO2 påvirker din pH, og ved at bruge pH styring styrer du dit CO2 niveau, uden at skulle måle dig frem ellers. En pH controller kræver en magnetventil installeret også.
PH controlleren styres via en probe der er nedsænket i akvariet. Tit er denne placeret lige under overfladen, og gerne et sted der ikke bliver ramt direkte af pumpen flow.
i akvariet, og denne skal kalibreres jævnligt, så du slipper ikke for at lave lidt. En pH controller vil koste mellem 1000 og 1500 kr.
Jeg kan anbefale Milwaukee sms122.


probepH probe. Denne enhed købes sammen med pH styringsenheden, og fungerer kun sammen med den. en pH probe består af en elektrode nedsænket i en væske (KaliumKlorid) og denne måler i bund og grund strøm. Altså volt. Den fungerer ved at måle hydrogen ioner, og deres påvirkning af en lav spænding proben afgiver. Er man mere teknisk interesseret, kan man læse en masse om det på nettet.
En pH probe afmåler altså ens pH. kender man sin pH, og måler man sin kH med en kH måler, f.eks. et dråbetestsæt, så kan man aflæse sit CO2 indhold i et skema. Man kan også bestemme hvilken pH man vil gå efter, ved hjælp af samme skema.
En pH probe skal kalibreres, og til dette bruger man en buffervæske med en kendt pH. Denne bruges så til at finjustere probens målinger. Dette gøre på pH styringsenheden.permenent-tester

Permanent tester. Denne lille glas ting kan bruges i stedet for en pH controller. Den vil fortælle dig om der er nok, for meget, eller for lidt CO2 i vandet, ved hjælp af en væske der hældes i permanent testeren. En permanent tester sidder altid i akvariet. Sådan en lille sag koster omkring 100kr. Ved at bruge denne med en væske med en KarbonatHårdhed(kH) på 4, vil du, når væsken er grøn, have et
CO2 indhold på 30mg/l, hvilket anbefales. Kh4 væske kan købes på akvarieplanter.dk. Brug IKKE akvarievand.

Permanent testeren kan du finde en større beskrivelse af her:Det er sådan set det.


Du må desværre selv søge efter de billigste steder. Det kommer meget an på hvad du vil. Tyskland er billigere end i Danmark, Ebay kan være endnu billigere. Den blå avis og Gul & gratis er også altid et godt bud. Eller køb & salgs delen her på akvarieplanter.dk.
Husk at overvej om strømstik osv. passer. I USA bruger de en anden frekvens og elektronisk udstyr virker ikke umiddelbart her i Danmark.

Håber dette har været en hjælp til at du kan finde et godt CO2 anlæg.