Videnskabeligt navn

Anubias barteri var. nana
Anubias barteri var. nana

Specifikationer

 • Brakvandstolerance: Ja
 • Krav om CO2: Nej
 • Væksthastighed: Meget Langsom
 • Familie: Araceae
 • Placering i akvariet: Mellemgrund Forgrundsplante
 • Strukturtype: Rhizom
 • Bredde: 5 cm - 12 cm
 • Slægt: Anubias
 • Variant: nana
 • Anubias
 • Art: barteri
 • Udbredelse: Afrika
 • Engelsk Navn: Dwarf Anubias
 • Sværhedsgrad: Let
 • Lys Krav: Meget lidt
 • Spises planten af planteædende fisk: Nej
 • Højde: 5 - 10 cm
 • Formering: Rhizomdeling
 • Væksthastighed: Meget Langsom
 • Synonymer: Anubias nana Engl.

Beskrivelse og notater

Introduktion

barterivarnanaAnubias barteri var. nana er en virkelig flot, lille plante, der passer ind i rigtig mange akvarier. Som andre Anubias er den nem at have med at gøre, og gør det til en dejlig begynder plante.
Som alle andre af slægten Anubias, stammer denne også fra Cameroun, hvor den vokser i og ved floderne, og danner små kolonier. Den findes oftest på brinkerne i de lave områder af skovfloderne.

Siden 1970'erne er Anubias barteri var. nana blevet dyrket kommercielt af akvarieplantegartneriet Tropica, og er i dag en af de oftest sete planter i butikker over hele verden.

Der findes utroligt mange forskellige arter af Anubias, men vi ser ikke så mange i hobbyen, da mange simpelthen bliver for store til vores akvarier.

Vækst og udseende

Anubias barteri var. nana er, som alle andre Anubias, en meget langsomtvoksende plante, og den sætter kun få blade om måneden, men som planten vokser, vil massen øges, og planten vil sætte mange blade over hele rhizomet.
Hvis bladene ikke bliver inficeret af alger, og akvaristen derfor vælger at fjerne bladene, vil hvert blade holde noget nær uendeligt. I hvert fald sker det sjældent at et blad går til pga. alder.
Anubias barteri var. nana skal, som alle andre Anubias, plantes over bundlaget. Rhizomet må ikke begraves, da det efterfølgende så vil rådne og dø.
Plantes den korrekt, så er den, i akvariet, næsten umulig at slå ihjel.
Planten kan sagtens overleve, selvom man f.eks. klipper alle bladene væk pga. alger. Den sætter blot nye
efter noget tid.

Anubias barteri var. nana tolererer et bredt spektrum af lys, fra meget lav belysning til kraftig belysning, og klarer sig også fint både med og uden CO2. CO2 hjælper dog på vækst-raten, som med alle andre planter.

En koncentration af fosfat på omkring 1.5ppm og over virker til at opfordre planten til at sætte  blomst, også selvom planten ikke er i super form.

Kraftig dosering af fosfat og jern(mikrogødning) reducerer risikoen for grønne pletalger under kraftig belysning. Alternativt kan man selvfølgelig flytte planten ind i et mere skyggefuldt område.

Anubias barteri var. nana blev første gang beskrevet af Adolf Engler i 1899 som A. nana. I 1979 blev den taxonomisk ændret til en variant.

Anubias barteri var. nana er en af de mindste inden for familien, og bladene er 2-5cm brede, og ca. 5 cm lange og ovale over i det æg formede. Bladene er for det meste glatte, men kan ses som svagt buende mellem bladnerverne.
Den får hurtigt et busket udseende, og er virkelig flot at se, når den er vokset godt til og eventuelt begynder at sætte blomster.

Formering

anubiasblomstBlomsten er typisk for Arum familien. Hylsterbladet er en lysere grøn end plantens bladene, over i det svagt hvide. Og selve blomsten er hvid, med et cremefarvet skær. De hvide hanblomster består af 5-6 støvblade, og de sidder oven over de grønlige hunblomster.
I akvariet vil man ikke se en videreudvikling af blomsten til frø, det er ikke muligt for planten at formere sig via blomstring og forstøvning under vand, men dyrker man planten over vand kan det lade sig gøre. Normalt vil man dele rhizomet med f.eks. en skarp kniv. Deling for hver 3 cm er en god måde at gøre det på.

Indretning og placering

I Aquascaping kan planten bruges som accentering på rødder og sten i mellemgrund og forgrund. I meget små akvarier kan den bruges som baggrundsplante, men vil fylde meget i bredde/dybde.
Anubias barteri var. nana skal gerne placeres på sten og rødder. Montering kan foregå på mange måder. Du kan bruge fiskesnøre, som du senere klipper væk. Nemmere er det med bomuldstråd, det rådner selv væk. Du kan bruge en tandstik, og skyde den fast med en hæfteklamme, henover rhizomet og ned i roden. Du kan skubbe den ind mellem to grene, eller ned i en fordybning i roden. Mulighederne er mange, og det er næsten kun fantasien der sætter grænser. Sågar lim kan bruges.
Da Anubias generelt helst vokser horizontalt, er det værd at overveje, når man placerer sin plante.

Diverse

Plantens navn kommer fra det gamle ægypten. Anubias er opkaldt efter den ægyptiske gud Anubis, og artsnavnet er givet til ære for Charles Barter.

 

Udbredelsereferencer

http://www.aquatic-eden.com/2007/03/anubias-barteria-var-nana.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Anubias_barteri_var._nana

http://www.tropica.com/productcard_1.asp?id=101

http://www.falz.dk/artikler/ferskvand/anubiasnana.php

http://aquaflora.dk/plant-d/besk/anub-bar.html