Favouritter Print PDF Email Print

Ordbog

Watt pr. liter

Forfatter:
Martin Rask Thomsen
Dato tilføjet:
Søndag, 25 November 2012
Sidst revideret:
aldrig
Hits:
1285
Vurdering:
 
Stem på denne:
God - Dårlig
Tilføjet Favoritter:
0 Tilføj Favoritter

Svar

1 Watt er lig 1 'joule' energi per sekund. For os, er det en måling af hvor meget energi vores lysarmatur bruger, og IKKE lys mængden den udsender. Det er derfor "reglerne" der siger f.eks. 0,5-1 watt per liter til planteakvarier kan være lidt misvisende, denne regel er kun en ledetråd, et startpunkt, lidt ligesom 1cm fisk pr. liter vand og lignende "regler".
Denne lidt forældede regel var mere sigende og korrekt da vi brugte T12 & T8 rør.  
Med dette i tankerne, så giver et gennemsnitligt T12 rør ca. 40 lumens pr. watt, hvilket betyder at du skal bruge halvt så mange watt fra et rør der producerer 80 Lumens pr. watt (Hvis vi går ud fra at PAR, Kelvin og andre aspekter er ens) 

Udtrykket Watt pr. Liter bliver mere og mere forældet, som de nye T2 & T5 rør, kompakte lysstofrør, LED bliver bedre og bedre. 

Man skal også tænke på at 'Watt', når man tænker på lysstofrør, er fordelt over en længere 'pære', specielt når watt-mængden øges (watt pr. centimeter). For eksempel kan vi tage et 30Watt T8 rør. Det er 90 cm, mens et standard 20Watt T8 rør er ca. 60 cm. 

Mange HO kilder(High Output, "høj lysstyrke") som f.eks. HQI pærer, HQL pærer og lign. bruger mange watt fordelt over meget lidt plads. F.eks. bruger en 150Watt HQI pære 150Watt fordelit på 10-15cm.

En anden aspekt af watt er den mængde lumens en lyskilde udgiver per watt der bruges. For at sammenligne, når lumens tages med i betragtningen, så er det faktisk udbytte af en 400Watt glødepære ca. 25Watt lys, og en 400Watt HQI pære udsender ca. 140Watt lys. Hvis PAR betragtes som at ligge inden for det synlige spektrum, så vil en 400Watt HQI pære ca. levere 140Watt PAR.

En lyskildes Watt udbytte op imod PUR, giver ikke et specielt korrekt billede, f.eks. hvis man vil sammenligne en HQIpære, eller en LED pære med et T12 lysstofrør af samme styrke. Et T12 rør, af samme styrke, vil ikke give i nærheden af det samme PUR udbytte, som HQI, LED, T5 osv.

Konklusionen må være at 'Watt pr. liter' kan bruges når man sammenligner inden for samme produkt. Altså T5 mod T5, HQI mod HQI osv. 

Kategori